Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Redaksjonen
Artikkel
13 mars 2018 19:40
Del på Facebook
Ordfører Kjell Neergaard (t.v.), leder i olje- og energiutvalget Torbjørn Sagen og kommunedirektør Arne Ingebrigtsen ble orientert av ledelsen i Shell i dag. Foto: Tore Lyngvær / Kristiansund kommune
Ordfører Kjell Neergaard (t.v.), leder i olje- og energiutvalget Torbjørn Sagen og kommunedirektør Arne Ingebrigtsen ble orientert av ledelsen i Shell i dag. Foto: Tore Lyngvær / Kristiansund kommune
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norske Shell har i dag kunngjort at de ønsker å selge sin eierandel i Draugen-feltet i havet utenfor Kristiansund, skriver Kristiansund kommune i en pressemelding.

– Salget kan åpne for nyskapning, sier ordfører Kjell Neergaard i Kristiansund.

Hvor mange ansatte som blir berørt av eventuelt salg er ikke klart enda. Shell har driftsorganisasjon for Draugen og Ormen Lange samlokalisert på Råket i Kristiansund. Ormen Lange er ikke en del av salget som nå er annonsert. Draugen var det første oljefeltet i drift nord for 62. breddegrad og var en viktig milepæl i norsk petroleumshistorie. Feltet ble oppdaget i 1984 og satt i drift i 1993. Feltet har ifølge selskapet en beregnet levetid fram til 2027.

Viktig for Nordmøre

Ringvirkningene for Kristiansund og Nordmøre har vært formidable. De siste årene har Shell investert store summer i å forbedre utvinningsgraden og dermed øke levetiden på feltet. Det har også vært satset tungt på innovasjon for å nå dette målet. - Vi gjør ikke dette med lett hjerte, sier administrerende direktør Rich Denny. Draugen er en del av ryggraden til Shell i Norge. Samtidig er det nå eller aldri, om vi tenker på å selge. En viktig forutsetning for oss er at kjøper ser et større potensial i feltet enn det vi selv gjør. Vi har stor tro på at andre selskaper kan ta Draugen lengre.

Nye muligheter

Samtidig med at Shell vil selge Draugen, gjør selskapet det klart at de fortsatt skal ha tilstedeværelse i Kristiansund, men at det er for tidlig å si noe om størrelse og omfang. - Vi setter noen klare føringer for potensielle kjøpere. Vi ser det som svært viktig at kjøpskandidater forstår hvilken viktig ressurs som organisasjonen i Kristiansund utgjør, sier Denny.

Han trekker spesielt fram det gode samarbeidet mellom driftsorganisasjonen, Shell og Kristiansund kommune som viktige suksessfaktorer.

– Vi har solgt oss ut fra andre prosjekter ellers i verden, og vi ser at nye vennskap blir fruktbare. Nye aktører ser med nye øyne og det blir ofte vinn-vinn, sier kommunikasjonsdirektør Jan Soppeland i Shell.

Ordfører Kjell Neergaard er betenkt over at Shell ønsker å selge Draugen, men velger likevel å vær optimistisk.

– De siste årene har nye selskaper kommet på sokkelen og funnet mindre, drivverdige felt. De har også en helt annet kostnadsstruktur, som gjør at de kan skape lønnsomhet av mindre utbygginger. Ser man dette i sammenheng med den gode driftsorganisasjonen på Råket, kan dette blir interessant, sier Neergaard.

Tett kontakt

Oljebyen Kristiansund har tett kontakt med både veletablerte og nye oljeselskaper. Nylig var ordfører Kjell Neergaard og rådgiver Helge Hegerberg til stede i Stavanger ved den offisielle åpningen av Maria-feltet. Operatør er tyske Wintershall. Rett før jul i fjor var den samme duoen med på overrekkelsen av PUD (plan for utbygging og drift) for feltet Fenja, sammen med operatør VNG Norge. Dette var første gang i norgeshistorien at en ordfører er med på en slik overrekkelse.

– Vi har gjennom flere år bygget en tillit som oljeby, dette gjør at vi nå er med når beslutningene blir tatt, sier leder av olje- og energiutvalget Torbjørn Sagen (H) i Kristiansund kommune.

Ved oppkjøpet av BG Group i 2016, ble det besluttet å selge seg ut av felt og prosjekt for 30 milliarder dollar. Så langt har Shell solgt for 25 milliarder dollar.

Draugen produserer olje fra to formasjoner. Hovedreservoaret er i sandstein av senjura alder i Rognformasjonen. Den vestlige delen av feltet produserer også fra sandstein av mellomjura alder i Garnformasjonen. Reservoarene ligger på 1.600 meters dyp og er relativt homogene med gode reservoaregenskaper.

Oljen eksporteres med tankskip via en flytende lastebøye. Assosiert gass brukes til kraftgenerering. Overskuddet av den assosierte gassen transporteres i Åsgard Transport System (ÅTS) til Kårstø-terminalen. En ny brønn ble boret i 2015 og startet produksjon i slutten av 2017. En ny havbunnspumpe bidrar til å øke produksjonen fra havbunnsbrønnene. Med synkende oljeproduksjon vil det ikke lenger være nok assosiert gass til kraftgenerering, og alternative løsninger evalueres. For å opprettholde produksjonsprofilen i prognosen, er det nødvendig med levetidsforlengelse for undervannsinnretningene.

Fakta om Draugen

  • Feltet er lokalisert i Norskehavet, på 250 meters havdyp, 150 km nord for Kristiansund.
  • Draugen er Shells nordligste opererte plattform i verden.
  • Da Draugen startet produksjon i 1993, hadde feltet en estimert levetid på mellom 17 og 20 år, og en estimert utvinningsgrad på under 40 %. Draugen har siden da mer enn doblet sine utvinnbare reserver, økt produksjonen, og er nå ett av de norske feltene med den høyeste utvinningsgraden på rundt 70 %.
  • Flere oppgraderingsprosjekter (både subsea og på plattform) er i gang for å støtte levetidsforlengelse på Draugen.
  • Draugen har allerede produsert mer olje enn det man originalt trodde det var mulig å få ut av feltet og ligger an til å komme helt i verdenstoppen når det gjelder utvinningsgrad for offshore oljefelt.
  • Partnere i Draugenlisensen er Shell (operatør – 44,56 %), Petoro (47,88 %) og VNG (7,56 %).
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse