Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
30 november 2017 13:48
Del på Facebook
Rekordhøy bygging av nye boliger har bidratt til å dra boligprisene nedover, ifølge SSB. Først i 2019 er prisene ventet å begynne å stige igjen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Rekordhøy bygging av nye boliger har bidratt til å dra boligprisene nedover, ifølge SSB. Først i 2019 er prisene ventet å begynne å stige igjen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Boligprisene vil fortsette å falle også til neste år, tror SSB. Også renta vil holde seg rekordlav lenge, men vil trolig doble seg innen utgangen av 2020.
Bunnen i boligmarkedet vil ikke være nådd før i 2019, mener Statistisk sentralbyrå (SSB), som torsdag la fram sin siste rapport om utsiktene for norsk og internasjonal økonomi fram mot 2020.

Hovedkonklusjonen er en fortsatt moderat økonomisk oppgang, med en vekst i fastlandsøkonomien på knappe 2 prosent de neste årene. Men oppgangen dempes av fallet i boligprisene. Innen utgangen av neste år vil prisene være knapt 10 prosent lavere enn nivået i første kvartal i år, ifølge SSB-økonomene.

– Det er en asynkron utvikling i boligmarkedet sammenlignet med resten av økonomien, og utypisk for konjunkturbildet, sier forsker Thomas von Brasch.

Snu i 2019
Boligprisen har falt jevnt og trutt siden mars i år. Det er en rekordhøy boligbygging, rekordhøye priser og lav inntektsvekst som først og fremst er årsakene til at prisene faller, ifølge SSB.
Lønnsveksten i 2016 var den laveste på 70 år. Men den vil trolig ta seg opp framover, mener SSB, som tror det er rom for høyere lønninger i årene som kommer. Dermed kan også boligprisene komme til å stige igjen.

– Etter hvert som tilbudet av boliger blir lavere, samt at konjunktursituasjonen bedres ytterligere, vil utviklingen i boligmarkedet snu til moderat oppgang fra 2019 i våre prognoser, fastslår SSB.

Renta opp
Da vil også rentene begynne å øke, tror SSB, som ser for seg at Norges Bank vil heve renten fra dagens nivå på 0,5 prosent først godt ut i 2019, og at den deretter vil stige gradvis. Renta har vært rekordlav siden mars 2016.
– Hvis våre antakelser slår til, vil pengemarkedsrenten ha kommet opp i 1,2 prosent i 2020 som årsgjennomsnitt, konkluderer SSBs økonomer.

Også det private konsumet vil ta seg opp mot 2020, etter en liten nedgang de siste månedene, først og fremst på grunn av reallønnsvekst og økt sysselsetting.

– Konsumveksten hadde vært høyere, hadde det ikke vært for utviklingen i boligmarkedet, sier von Brasch.

Fallet i boligprisene kan også være en forklaring på at krona overraskende har svekket seg den siste tiden, trass i at oljeprisen har steget i samme periode, sier SSB-økonomen til NTB.

– Men vi tror den kommer til å styrke seg noe framover, sier han.

Fallende ledighet
Etter en topp på nesten 5 prosent i midten av 2016 har arbeidsledigheten nå falt til 4 prosent, litt mer enn SSB anslo i fjorårets rapport. Denne tendensen vil fortsette, mener statistikerne.
– Sysselsettingsveksten er sterkere enn veksten i arbeidsstyrken, slår SSB fast. Mot 2020 anslås ledigheten å bli på rundt 3,7 prosent.

SSB peker dessuten på at investeringene i olje og gass bidrar til å trekke opp veksten. Oljeprisen har på rundt to år steget fra et bunnivå på om lag 30 dollar fatet til i overkant av 60 dollar i dag.

Det er også ventet en kraftig økning i oljeinvesteringene framover. Til neste år er det ventet at de totale investeringene kommer opp i drøyt 150 milliarder kroner.

– Den svake utviklingen i oljeinvesteringene siden 2013 ser derfor nå ut til å snu til ny oppgang, konkluderer SSB.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 8 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje Sundsbø""Mener du at motstanden mot Møreaksen skyldes at Stortinget ikke følger opp prosjektene i NTP? Om man kjemper mot bevilgninger ...
Terje Sundsbø 9 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrMotstanden mot Møreaksen spriker i alle retninger. Frp og SV har totalt ulike grunner, og har ingen felles plattform for ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøHusk at inngangen var fergefri E39, oppfatta som ein skulle slippe ferge over Romsdalsjorden, og andre fergestrekningar frå Kristiansand til ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrIngen har betvilt at uten Møreaksen så er fergeavløsning til Otrøya og Gossen et fylkeskommunalt ansvar. Men det ingen av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøKorrekt.Uten Møreaksen vil eventuell frgeavkøysing bli eit fylkeskommunalt ansvar.Og, ein fylkeskommune uten økonomisk ryggrad til å gjennomføre dette etter den ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrNei, hovedargumentet for Møreaksen er ikke fergefritt til Otrøya og Gossen. I dette innlegget fra Rasmussen viser han til at ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse