Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Aage G. Sivertsen
Artikkel
02 oktober 2017 10:50
Del på Facebook
Det kan gå mot et midlertidig eiendomskrakk i Kristiansund, men som kjent, bak skyene skinner solen. Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Det kan gå mot et midlertidig eiendomskrakk i Kristiansund, men som kjent, bak skyene skinner solen. Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For cirka 10 år siden var det 116 boliger til salgs i Kristiansund. Antallet ble vurdert som skyhøyt av meglerne. Særlig etter at tallet passerte 100 enheter syntes de at det begynte å bli litt for mange. Denne uken er det cirka 330 boliger til salgs i Kristiansund. Hva skjer?

Boliger har blitt seksjonert og mange nye boliger har kommet til. Folketallet økte selvsagt i 2008 da man slo seg sammen med Frei, men i Molde er det bare 243 boliger til salgs, mens Ålesund, som nesten har dobbelt så mange innbyggere som Kristiansund,  har 444 boliger til salgs. 

Her i byen kan man risikere at en bolig blir liggende ute for salg i godt over ett år. Nedgangen i oljeaktiviteten samt de negative tankene som har kommet rundt sykehussaken, har sannsynligvis mye av skylden for den dårlige trenden. Desstuen er det vanskelig å få låne penger i banken. De nye reglene som alle bankene må følge, er at du ikke får låne mer enn fem ganger inntekten. Har du en lønn på 400 000 kroner skulle det bli maks 2 millioner i lån. Men du må også inn med 15 % i egenkapital, altså 300 000 kroner.

Da sier det seg selv at det blir vanskelig å få kjøpe seg en ekstra bolig, en nummer-to bolig. I Oslo må du nå ha 40 % egenkapital for å kjøpe nummer-to bolig. Derfor må man regne med at man kommer inn i en periode på eiendom hvor det blir enda færre boliger som blir solgt. Og slik vil det helt sikkert bli frem til sommeren 2018. Da gjenstår det å se om finansdepartementet endrer på de strenge lånereglene. 

Rentenivået er fortsatt historisk lavt. Hvis man greier å spå rentenivået for fremtiden, må man ha overnaturlige evner. Men noen tegn kan man forholde seg til. Et par vesentlige ting kan nevnes: Norge må ta hensyn til internasjonal økonomi. Det internasjonale rentenivået påvriker det norske. Dessuten vil lavere arbeidsledighet presse renten oppover - og omvendt. Men at renten skal bli lavere enn den er i dag, det kan man la være å håpe på. 

Hvis renten holder seg noen år på samme nivå som vi har i dag, samt at bankene forlater de strenge utlånsreglene, vil eiendom på nytt stige kraftig. Inntil den tid er jeg ganske sikker på at aktiviteten på eiendom vil gå i samme tempo som en seilbåt uten vind.

Når Campus og nytt kulturhus kommer på plass her i byen, da har roljeaktiviteten også økt. Når den tid kommer vil eiendomsprisene stige.

Med andre ord kan vi risikere et forbigående krakk, men historien forteller at eiendom er gull - om man ikke kjøper mens det er på topp.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 12 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Terje Sundsbø 13 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmål du får. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?Representerer du virkelig Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 17 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu får bruke energi på å finne ut av Naturvernforbundet sitt formål.
Terje Sundsbø 20 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmålene du får. Er ikke det litt pinlig å representere Naturvernforbundet på en ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu er i det filosofiske hjørnet i dag. Du får ta deg ei misjonsferd, sville for sville,  og sjå kor ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrBurde ikke heller du alliere deg med Frank Sve (Frp)? I følge Hans-Peter Kaaresen blir jo Frank Sve (Frp) den ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse