Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Aage G. Sivertsen
Artikkel
26 september 2017 10:01
Del på Facebook
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

John Christian Elden (t.h) på Kagges Hagefest sommeren 2016. Elden har en jobb å gjøre for sin klient Eirik Jensen. Den 18. september 2017 ble politimannen Eirik Jensen dømt til lovens strengeste straff, 21 års fengsel. Gjermund Cappelen ble dømt til 15 års fengsel. Sistnevnte innrømmet å ha smuglet inn 25 tonn narkotika siden 1990-årene. Jensen ble dømt for å blant annet å ha medvirket. Det store trollet her; 

Det er Gjermund Cappelen. I mer enn tyve år har han kjøpt og solgt narkotika. Hvor mange skjebner ligger ikke i kjølvannet til Cappelen? Hvor mange tusen - titusener av ungdommer har fått ødelagt sine liv på grunn av Cappelen? Å bruke enkelte stoffer narkotika til eget bruk er ikke veldig straffbart i Norge. En kjent norsk musiker fikk en bot på 30 000 kroner, han fikk 14 måneders betinget fengsel med to års prøvetid, etter å ha smuglet inn 0,3 gram hasj fra Nederland.  Han tapte riktignok konsertoppdrag noen år fram i tid, men hengt ble han ikke. Omsetter man musikk-kjendisens dom med Cappelen og forutsetter at Cappelen har vært dømt før denne dommen - slik at han går direkte på ubetinget fengsel; da blir regnestykket slik at for o,1 gram hasj får du cirka 4 måneder og 20 dagers fengsel. Min kalkulator blir nå satt under press: Den gir Cappelen 140 dagers fengsel x 2500000= 35000000 dager eller 97222 år i fengsel. Og med det tallet kunne vi gitt ham både 30 og 50 % strafferabatt.

Mafiaparagrafen

Å sko seg på dette økonomisk som en profesjonell jobb, leve av andres tragiske skjebner ved å importere 25 tonn savner sidestykke i norsk historie. Mange vil nok mene at fyren burde vært halshugd ved første anledning. Man kan bare fantasere hvilket nettverk som følger etter en slik smugling. Det må være et pyramidespill som er en Brennpunktdokumentar verdig. Ser du for deg noen langere stå utenfor noen hundre ungdomsskoler og selger hasj? Ser du for deg noen tusen dårlige betalere som blir banket opp? Noen blåveiser og noen fingre som blir kappet av? Hvor mye svinere har Cappelen stelt i stand? 

Selvsagt var ikke Cappelen alene om dette. Det stod en hel mafialiga bak ham. Noen få av dem fikk sine dommer i 2015:

  • En 51 år gammel rørlegger som fikk 13 års fengsel og ble dømt etter mafiaparagrafen
  • En 63-åring fra Rykkinn som fikk 16 års fengsel og ble dømt etter mafiaparagrafen
  • En 61-åring fra Rykkinn som fikk 15 års fengsel og ble dømt etter mafiaparagrafen
  • En 45-åring fra Groruddalen som fikk fem og et halvt års fengsel
  • En 47-åring som fikk ni års fengsel
  • En 37-åring som fikk fem års fengsel

En 38-åring fra Oslo var tiltalt, men møtte ikke i retten og er etterlyst.

Strafferabatt

Hva så med Cappelen? Hvordan skal han straffes? Om han hadde innrømmet 1/100 av det han har smuglet inn – altså 250 kg hasj, ville han også fått 21 år bak murene. Men de som etterforsket saken fant ut at de kunne gi ham strafferabatt. Slik er loven. Derfor fikk de overtalt Cappelen om å utlevere Eirik Jensen. Cappelen var sikkert ikke så vanskelig å be. Han sa selv etter dommen på 15 år at han var skuffet over strafferabatten. Han hadde fått informasjon om at han kunne få mye mer i rabatt. Minst 10 år. Kanskje12-13. Cappelen hadde ikke mye å tape. Det mest grunnleggende med kriminalitet er at når man har intet å miste, da kan man gjøre hva som helst. Cappelen valgte å tyste på Eirik Jensen. Dette var en gullkantet plan fra aktoratet og politiet. Eirik Jensens kollegaer. Det er fra sine egne man skal ha det.

Skulle Cappelen få strafferabatt, måtte Jensen bli dømt. Altså var det viktig å opplyse om alt. Få det fremstilt så psykologisk riktig som mulig. Bevise de små tingene som at han ga en klokke i gave til Jensen. Det hadde selvsagt ikke Jensen lov til å ta imot. Og når Jensen nektet, fant man spor etter Jensens fra klokken. Dermed måtte Jensen innrømme at han løy. Jensen ble tatt i løgn. Når Jensen kunne lyve om klokken, da kunne han lyve om hva som helst. Det tenkte den skarpskodde dommer Kim Heger. Det leste han også opp i dommen. Det får gå at Jensen innrømmet at han hadde fått klokken og levert den tilbake dagen etterpå. Det siste trodde ikke Heger på. En politimann skal aldri ta imot gaver fra kriminelle. Ikke en gang vanlige folk skal det.  

I den umulig situasjonen som Jensen har vært i som politimann, kunne det ikke ende annerledes enn det gjorde i tingretten. Jensens rolle som spaner, venn av kjeltringer som innfører narkotika og samtidig være poltimann, det er pokerspill. Det måtte Jensen ha forstått. Det måtte også hans overordnede ha forstått. Ble de for varme i trøya? Det er innlysende at Jensen har brutt loven. Kan en spaner opptre som spaner uten å bryte loven? Har Heger tenkt den tanken? Finnes det lover for slikt? Må man ikke av og til gå over streken? Sannsynligvis må man av og til gå over streken. Den store tragedien er hvis det blir oppdaget – og avslørt. Å bli dolket av sine egne kan man aldri forsikre seg mot. Derfor hadde Jensen egentlig bare to valg. Stole på systemet eller slutte. Han valgte det første. Uansett hvor god kompis Jensen ble med Cappelen og hans mafia, måtte han ha tenkt at den "gjengen" kunne snu ham ryggen. Jensen må ha tenkt tanken: «Når alt blir avslørt, vil jeg være i skuddsonen. Takk og pris for at jeg har med meg mine overordnede - og er på rette siden av systemet.»

Enten han tenkte det eller ikke; Jensen ble sviktet av sine egne og måtte stå på egne ben. Det som er litt uklart for meg er at Jensen og politietaten har hatt taktikken med å ikke avsløre Jensen, bare de som fulgte i hans fotspor. Hvorfor lot de humla suse? I tingretten var det ikke mange innrømmelser fra Jensen, her var det ingen avsløringer videre oppover i systemet. Dermed heller ingen strafferabatt for Jensen. Dommer Kim Heger var ingen tilfeldig mann i denne rettsaken. Han har sin CV i orden og har vært ute en vinternatt før. Hegerfamilien er skarpere enn gjennomsnittet. Etter at dommen kom var ikke Jensens forsvarer, John Christian Elden, like offensiv som han pleier å være. Det er ingen tvil om at Kim Heger og hans stab hadde gjort en grundig jobb. Elden må ha fryktet en slik dom. Det tok derimot ikke lang tid før han besluttet seg for å anke dommen. Hva ellers? 

Infernoet som venter i lagmannsretten

Elden er opptatt med andre oppdrag i 2018. Derfor vil ankesaken komme først i 2019. I mellomtiden kan Jensen gjøre det han vil. Han kan til og med reise til det land han vil og forsvinne fra overflaten. Reise til et land som ikke Norge har utleveringsavtale med og bli der til han dør. Hvis Jensen er en kjeltring gjør han det. Cappelen får ikke samme sjansen. Han vet vi er kjeltring. Han må sitte inne til saken kommer opp i lagmannsretten. Og hvilken sak vil ikke dette bli i lagmannsretten! For nå er det Jensen som ikke har noe å tape. Nå er det Jensen som kan få strafferabatt. Og får han strafferabatt, vil Cappelen risikere å få øket sin straff mot 21 år. I så fall har ikke Cappelen oppnådd noen verdens ting. Bortsett fra at han har tystet på sin eks. samarbeidspartner Eirik Jensen. Når man skal sette to streker under svaret i lagmannsretten, kan man risikere at Jensen får strafferabatt på 5-10 år, mens Cappelen mister deler eller hele av sin strafferabatt – fordi han ikke blir trodd. I tingretten var det enten eller. Hvis det ender med «eller» i lagmannsretten og Jensen blir frikjent på alle punkt – da har vi det optimale teater. Cappelen ender ikke bare med å tape sin strafferabatt. Han taper også ansikt – i sitt eget miljø. Du snakker meg om å tape også det man ikke har. 

Jensen har ikke mye å tape lengre. Han har holdt masken og latt være å avsløre «resten av systemet». Det må være opplagt for selv den mest imbesible advokat at Jensen ikke har stelt i stand dette alene. Personer, kollegaer, overordnede måtte ha visst om mestepartetn av det som har foregått mellom Jensen og Cappelen. Vil Jensen avsløre det? Vil kollegaer måtte inn å vitne – og bekrefte – eller lyve i retten? Retten har allerede konkludert med at man ikke kan stole på en politimann. Vil lagmannsretten følge samme spor, å ikke stole på Jensens kollegaer? Eller vil det være slik at det er andre svarte kapper som brukes i lagmannsretten. Når Jensen avslører at han ikke står alene om dette – skal de nye svarte kappene fengsle hele Oslopolitiet? Skal justisministeren også fengsles? Det er han som er Kommanderende General. Det skal bli meg et inferno som utspilles i lagmannsretten om et par år. Snøballen som Kim Heger har satt i gang, vil aldri slutte å rulle. 

Saken får meg til å tenke på riksrettssaken som uteble etter 2. verdenskrig. Alle var enige om at utenriksminister Halvdan Koht var ansvarlig for aprildagene 1940. Men skulle Odelstinget bestemme seg for å stille Koht for retten, da måtte de også stille "Gubben" selv, Johan Nygaardsvold, for riksrett. Samt forsvarsminister Birger Ljungberg. Samt noen andre ministre. Samt noen fylkesmenn. Samt noen politikere som hadde stemt for å avsette Kong Haakon under krigen. Samt noen… Den snøballen begynte aldri å rulle. Den ble aldri laget. 

Snøballen i Cappelen & Jensen-saken er i nedoverbakke. Snøen er kram. Hva som skal stoppe den, greier jeg ikke se. Ender det med et  inferno i flammer?  Kanskje utgir Gjermund Cappelen sin egen biografi. Det naturlige vil da være at den kommer ut på Cappelen Dam, med Anders Heger som redaktør, bror av dommer Kim Heger. 

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 6 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Terje Sundsbø 7 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmål du får. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?Representerer du virkelig Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 10 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu får bruke energi på å finne ut av Naturvernforbundet sitt formål.
Terje Sundsbø 13 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmålene du får. Er ikke det litt pinlig å representere Naturvernforbundet på en ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu er i det filosofiske hjørnet i dag. Du får ta deg ei misjonsferd, sville for sville,  og sjå kor ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrBurde ikke heller du alliere deg med Frank Sve (Frp)? I følge Hans-Peter Kaaresen blir jo Frank Sve (Frp) den ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse