Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Aage G. Sivertsen
Artikkel
22 juni 2017 11:36
Del på Facebook
Kristiansund i stormkast og stille. Nå er det storm. Illustrasjon:  Karihola, Kristiansund. Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Kristiansund i stormkast og stille. Nå er det storm. Illustrasjon:  Karihola, Kristiansund. Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Knut Hamsun sa en gang: Du får meg i knestående, men ikke lengre. Det får være mottoet i månedene som står foran nordmøringene. Mens jeg har vært på reise, hovedsakelig til mitt lidenskapelige Cuba, har det jaggu meg skjedd ting på hjemmebane. Tross noen tusen kilometers avstand er jeg bra oppdatert på internett. Ja, bystyremøtet i Kristiansund fikk jeg live i Havanna.

KBK og Qaka
En liten oppsummering av siste to ukers hendelser: Først tapte KBK på overtid mot Viking. Det var dødsens surt. Så spilte de for første gang elendig på hjemmebane, men stjal heldigvis et poeng. Som om ikke dette var nok så avsluttet Kamer Qaka kontrakten med KBK.

Sykehussaken
Rettssaken om sykehuset dirrer fortsatt. Det underlige er: Situasjonen er at to byer bør ha hvert sitt sykehus. Men så har man brukt – er det 100 millioner-  på å forsøke å prosjektere et felles sykehus? Makan til galskap finnes nok, men i lokal historisk sammenheng, vil denne saken bli stående som det underligste som har skjedd noensinne. Man vet ennå ikke utfallet- hverken av rettssaken eller skjebnen til Kristiansund Sykehus. Jeg registrerer at barneavdelingen skal være stengt i sommer. Det får være beviset på at Per Helge Pedersens artikkel om at de som leder samfunnet ikke representerer folket lengre. Avstanden mellom de som styrer og de som blir styrt, blir stadig større.

Nordmøre til Trøndelag?
Når det er sagt. Rådmannen i Kristiansund, Arne Ingebrigtsen, foreslår at Nordmøre ikke skal å søke seg mot Trøndelag. Ikke i denne omgang. Det samme gjør rådmannen Kirsten Stensø Skaget på Smøla. Ordfører Kjell Neergaard og Kristiansunds politikere synes å falle mellom to stoler. Kjell Bjarne Dahl oppsummerte debatten i bystyret på denne måten: Etter å ha pratet med folk i byen, synes det som om at den politiske ikke er på bølgelengde med folket. Men jeg spør: Hvilket valg har Neergaard i denne saken? Han og resten av Nordmøre, i alle fall deler av det, er presset fra sitt eget fylke og tør ikke mixe drinken mere. For det er en cocktail. Det kan derfor ikke være overraskende at bystyret, både i Kristiansund og omliggende kommuner, trekker inn årene. Mens Jan Erik Larsen, sjefen over alle sjefer, gikk i strupen på sin ”egen” ordfører for ett års tid siden og krevde tilhørighet til Trøndelag, har det blitt helt stille fra den kanten. Hva har skjedd Larsen?

Sommerferie ?
Nå er det to måneders sommerferie. Ja, det er nesten til å le av. For alle som kan påvirke de brennviktige sakene som Nordmøre nå er inne i, burde jobbet døgnet rundt. Det tror jeg ikke kommer til å skje. Fordi jeg skrev nøyaktig det samme for ett år siden på min blogg. http://aagesiv.blogg.no/1465389018_molde_taper_alt.html Den gangen forsøkte jeg å oppmuntre til dialog mellom Nordmøre og Trøndelag. Så godt som ingenting skjedde før kommunaldepartementet avsluttet sin regionstruktur 1.desember 2016. Vi vet resultatet. Og nå brenner det på nytt. Om to måneder og noen dager er det Stortingsvalg: Man står overfor de viktigste månedene i Nordmøres historie og jeg bruker Arnulf Øverlands sitat: Du må ikke sove!

Skøytehall - uten styrmann
I det siste bystyremøtet ble det også vurdert om man skulle legge byggingen av den nye skøytehallen på is. Det er for meg ubegripelig at kostnadene plutselig skal bli 8-10 millioner dyrere. Finnes det ikke kontrakter som sikrer at man unngår slike overskridelser?  Likevel er jeg enig med Helge Kruse fra Arbeiderpartiet som sier at en skøytehall er minst like viktig som fotball. KBK har fått enorm interesse og nesten fulle tribuner i alle hjemmekamper. Men man må også innse at isen er tynn også der. Det er ikke lov å snakke høyt om det, men det sier seg selv at om KBK skulle rykke ned i Obosligaen igjen – blir det ikke kø på Storsenteret for å kjøpe de siste billettene. Er KBK, Kristiansund, sponsorene og resten av Nordmøre forberedt på det? Man kan håpe på at man greier seg både i år og neste år. Men skulle KBK greie å etablere seg i Tippeligaen de neste fem årene, vil det være idrettshistorie som selv de største optimister må slite med å tro på. Glem derfor ikke annen aktivitet som f.eks skøytebanen vil bidra med. Et enormt løft vil det være for barna. Og så må jeg få lov å legge til: Noen må ha styring med forsikringer, ansvar og avtaler.

SAS må passes på
De siste dagene og ukene har det vært ganske stille rundt SAS. I et svar til KSU informerte SAS om at regulariteten på Kvernberget er av de beste i landet. Min kommentar er at her er det noe som ikke stemmer. Kvernberget Vekst trenger ikke påpeke at de har daglige samtaler med SAS. Det kan hende det stemmer, men gud vet hva dere snakker om. Her kom det også et adekvat innlegg fra APs leder Berit Tønnesen. Nå har vi lært av både sykehussaken og andre dramatiske forflytninger av arbeidsplasser. Et russisk ordttak sier at den som bare lærer av egne feil er idioter. Det kan se ut som om vi likevel må starte der. Vi tåler i grunnen ikke mere. Vi må være på alerten.

Senterpartiet og Vedum ikke i vater
Det største sjokket kom likevel når Senterpartiets leder Vedum ble intervjuet av Romsdal Budstikke og fortalte at Hjelset ville de ikke røre. Uten å avvente utfallet av rettssaken. Uten å ha konferert med sine egne. Han bare slo fast at planene går sin gang uavhengig av brutte forutsetninger. Dermed kan det se ut som – det som var byens realistiske ønske om at hvis Senterpartiet gjorde et brakvalg og ledet landet sammen med Arbeiderpartiet, så kunne man håpe på at de krevde å få helseministeren. Med den konsekvens at man beholdt akutt og fødeavdeling i Kristiansund. Slik det ser ut nå, synes det som om at alt som har med sentralisering og sykehus å gjøre gjelder fra Kirkenes til Kristiansand. Unntatt for Nordmøre.

Regionreform for alle unntatt MR
Det merkelige er at mens folket har gjort opprør og delvis fått betalt for det, slik Arbeiderpartiet bidro til at man bevarte sykehuset i Odda, så er Kristiansund Sykehus fredet. Fred over Kristiansund Sykehus skrev Nordmørslistas stortingskandidat, Steinar Wiik Sørvik. Det samme skjedde med regioninndelingen. Alle landets fylker skulle slå seg sammen. Unntatt Møre og Romsdal.  Når forfatter og komiker Knut Nærum fortalte at i 2050 har vi fem kommuner i landet: Nord-Norge, Vestlandet, Østlandet, Kristiansund og Molde. Kanskje har han rett. Men det kan også skje at Kristiansund rett og slett vil nordover. Og så vet vi at Sunnmøre har lyst sørover. Altså bommet komikeren på antallet. Man får således tre landsdekkende regioner – og en litt mindre. Den lille heter Molde.

Min artikkel som jeg skrev for ett års tiden, Hvem må slukke lyset, http://aagesiv.blogg.no/1472053364_hvem_m_slukke_lyset.html, var ikke vill gjetting. Den er basert på dokumenterbare fakta. Men om det skal skje, må man ville det.

Hvis det fremgår som om at undertegnede vil til Trøndelag for enhver pris, så er ikke det riktig. Men da må ledelsen i Møre og Romsdal fylke innse at den skjevfordeling som har foregått og at den usmakelige sykehussdebatten er såpass uspiselig at det aldri vil bli fred og samarbeid. Ikke uten at det kommer radikale innrømmelser. Skulle de komme skal vi gjerne legge trønderdebatten på is. Men ikke før det.

Skulle det vise seg at Murphys lov blir til vår, alt det som kan gå galt, går galt. Ja, da tør jeg minne om at det bare er to år til neste kommunevalg. Det er ikke over før den feite dama synger.

Konklusjonen på de siste ukene får være sitat fra en engelskmann som hadde det mye verre enn vi på Nordmøre noen gang vil få det. Vår krigshelt Winston Churchill sa: If you are going through hell, keep going.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse