Knut Arild Hareide. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Knut Arild Hareide har ikke klart å løfte oppslutningen om KrF i løpet av sine seks år som partileder. Samarbeidsavtalen med regjeringen får noe av skylden.
– Samarbeidsavtalen har vært en blandet opplevelse. Den har gitt oss store gjennomslag, men også skapt en del slitasje, sa KrF-lederen da partiet mandag holdt sin oppsummerende pressekonferanse før sommeren.

– Vi må ta ansvar for ting vi ikke har vært med på, som for eksempel i landbruksoppgjøret. Det skaper en frustrasjon blant våre medlemmer, utdyper han.

Nå håper han å mobilisere gjerdesittere og velgere som sympatiserer med partiet uten å stemme KrF. Partiets egne bakgrunnstall antyder at så mange som 100.000 velgere har partiet som andrevalg. Til sammenligning fikk KrF 158.475 stemmer ved valget i 2013.

Ingen vekst
Hareide er ubestridt som partileder, men resultatene viser at han ikke har evnet å løfte KrF fra nivået det hadde under Dagfinn Høybråtens ledelse.
KrF fikk 5,7 prosent sist stortingsvalg og oppnådde 5,6 og 5,4 prosent ved kommunevalgene i 2011 og 2015. De siste månedene har partiet hatt en oppslutning på 4,7 prosent i gjennomsnitt av meningsmålingene.

– Jeg synes naturlig nok at vi fortjener en større oppslutning, sier Hareide, som avviser at KrF er redusert til et regionalt parti for kristne kjernevelgere på Sør- og Vestlandet.

– Vi er et landsdekkende parti, selv om vi har en ekstra styrke på Sør- og Vestlandet, sier han.

Inn i regjering
KrF har hatt statsministeren tre ganger og har sittet i sju regjeringer siden krigen. Nå er det tolv år siden sist.
– Vi har en helt annen ambisjon enn å inngå en ny samarbeidsavtale. Vi ønsker oss inn i regjering, sier Hareide.

KrF-lederen gjør ikke som Venstres Trine Skei Grande i forrige uke, da hun langt på vei antydet at partiet hennes kan komme til å opprettholde støtten til Høyre og Frp, dersom det ikke er rom for en blågrønn regjering.

– Vårt svar er veldig enkelt. Vi ønsker en KrF\Høyre-regjering med så mange sentrumspartier som mulig. Klarer vi ikke det, så går vi mest sannsynlig i opposisjon, sier Hareide, som dermed går langt i å slå fast at det er uaktuelt med en ny samarbeidsavtale.

50 saker
Familie, barn og menneskeverd. Det er satsingsområdene for KrF, noe Hareide mener tydelig er blitt gjenspeilet i denne perioden.
Han spritet opp pressekonferansen på det populære utestedet Himkok i Oslo med en liste over 50 utvalgte gjennomslag for KrF i perioden. Opptrappingsplan for å bekjempe vold mot barn og tiltak mot menneskehandel står øverst på lista, som ellers omfatter alt fra pornoutvalg og kunstnerstipend til konvertittavtale og nasjonal strategi for villbier.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse

Kranaskjæret – DIREKTE

I samarbeid med Talgø MøreTre og Sparebank 1 Nordvest, viser vi Prosjekt Kranaskjæret sekund for sekund.
Trykk her for stort LIVEBILDE og mer info om prosjektet.

Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format, tilknyttede artikler og med kinoprogrammet i Kristiansund i tillegg.

Relevant innhold

Annonse