Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
19 juni 2017 15:19
Del på Facebook
Knut Arild Hareide. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Knut Arild Hareide. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Knut Arild Hareide har ikke klart å løfte oppslutningen om KrF i løpet av sine seks år som partileder. Samarbeidsavtalen med regjeringen får noe av skylden.
– Samarbeidsavtalen har vært en blandet opplevelse. Den har gitt oss store gjennomslag, men også skapt en del slitasje, sa KrF-lederen da partiet mandag holdt sin oppsummerende pressekonferanse før sommeren.

– Vi må ta ansvar for ting vi ikke har vært med på, som for eksempel i landbruksoppgjøret. Det skaper en frustrasjon blant våre medlemmer, utdyper han.

Nå håper han å mobilisere gjerdesittere og velgere som sympatiserer med partiet uten å stemme KrF. Partiets egne bakgrunnstall antyder at så mange som 100.000 velgere har partiet som andrevalg. Til sammenligning fikk KrF 158.475 stemmer ved valget i 2013.

Ingen vekst
Hareide er ubestridt som partileder, men resultatene viser at han ikke har evnet å løfte KrF fra nivået det hadde under Dagfinn Høybråtens ledelse.
KrF fikk 5,7 prosent sist stortingsvalg og oppnådde 5,6 og 5,4 prosent ved kommunevalgene i 2011 og 2015. De siste månedene har partiet hatt en oppslutning på 4,7 prosent i gjennomsnitt av meningsmålingene.

– Jeg synes naturlig nok at vi fortjener en større oppslutning, sier Hareide, som avviser at KrF er redusert til et regionalt parti for kristne kjernevelgere på Sør- og Vestlandet.

– Vi er et landsdekkende parti, selv om vi har en ekstra styrke på Sør- og Vestlandet, sier han.

Inn i regjering
KrF har hatt statsministeren tre ganger og har sittet i sju regjeringer siden krigen. Nå er det tolv år siden sist.
– Vi har en helt annen ambisjon enn å inngå en ny samarbeidsavtale. Vi ønsker oss inn i regjering, sier Hareide.

KrF-lederen gjør ikke som Venstres Trine Skei Grande i forrige uke, da hun langt på vei antydet at partiet hennes kan komme til å opprettholde støtten til Høyre og Frp, dersom det ikke er rom for en blågrønn regjering.

– Vårt svar er veldig enkelt. Vi ønsker en KrF\Høyre-regjering med så mange sentrumspartier som mulig. Klarer vi ikke det, så går vi mest sannsynlig i opposisjon, sier Hareide, som dermed går langt i å slå fast at det er uaktuelt med en ny samarbeidsavtale.

50 saker
Familie, barn og menneskeverd. Det er satsingsområdene for KrF, noe Hareide mener tydelig er blitt gjenspeilet i denne perioden.
Han spritet opp pressekonferansen på det populære utestedet Himkok i Oslo med en liste over 50 utvalgte gjennomslag for KrF i perioden. Opptrappingsplan for å bekjempe vold mot barn og tiltak mot menneskehandel står øverst på lista, som ellers omfatter alt fra pornoutvalg og kunstnerstipend til konvertittavtale og nasjonal strategi for villbier.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse