Annonse
Per Helge Pedersen, spaltist i KSU.NO. Foto: Privat.

Folk flest stiller spørsmål om vi virkelig lenger har et demokrati i dette landet. Mange mener i alle fall at det kan være mer kameraderi enn demokrati. Uansett er det i ufattelig mye byråkrati. Grensene mellom folkevalgte og byråkrater kan synes vage. Det at mange folkevalgte rekrutteres fra offentlig sektor gjør ikke situasjonen bedre.

Problemet er at mange av dem som jobber i organisasjonene, også er en del av dette kameraderiet. Hvem er vaktbikkjene kan man saktens spørre. Før mente man at avisene var vaktbikkjer for demokratiet. Men så nedbemannet og strippet for gode journalister og ressurser som mediene er i dag, er jeg slett ikke overbevist om at alle nordmenn har samme tiltro til avisene som de hadde før.

Det nye er alle sosiale medier som er dukket opp i den nye internett-verden. Her er det ikke så mange filter som stopper dem som vil rope varsku her og som stiller opp som ivrige forsvarere for demokratiet. Problemet er at så alt for mange går over streken. Mange opptrer som uansvarlige nett-troll som bare skaper eder og galle.

Problemet er at mange politikere synes å mene at alle som stiller spørsmål opptrer som nett-troll. Den samme oppfatningen synes også å være innen offentlig administrasjon. De som bestemmer her i landet synes lite om at folk blander seg i deres gjøren og laden. De vil ha fred – og til mer som kan holdes i de lukkede rom, til bedre er det.

Problemet er at politikerne på alle nivåer i årevis har delegert myndighet til organer som slett ikke er under folkevalgt kontroll. Det er kanskje hovedårsaken til alt bråket vi nå opplever innenfor sykehus-området. Det samme ser vi i justissektoren. Når vi ser hvordan Politidirektoratet suverent undergraver Stortingets klare vedtak og vilje, er det virkelig grunn til at politikerne nå sier at nok er nok og at de tar makta tilbake.
Ulvedebatten er også et eksempel på at Stortingets vilje synes å være underordnet ekspertenes vilje. Ja, vi kan ramse opp en rekke andre eksempler.

Vi har opplevd embetsmannstyre i århundrer i dette landet, men til tross for at vi nå skal være et demokrati synes det som om embetsmennene og deres lakeier på ny har tilranet seg makta. Politikerne styres som om de skulle være en del av et dukketeater. Det er noen som sitter bak og trekker i trådene. Og de er ikke valgt av folket! 

Problemet nå er at stadig flere velgere ser dette. Kanskje det er på tide at også politikerne ser det.

Noe må i alle fall gjøres om vi fortsatt skal kalle oss et demokrati hvor det er folket som bestemmer.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For enkle kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse

Siste 6 artikler

Foto: Terje Holm

Sunndalsøra

Abraham Lincoln. By Anthony Berger (http://hdl.loc.gov/loc.pnp/ppmsc.00052) [Public domain], via Wikimedia Commons

Det hendte – 19. november

Foto: Hans Ohrstrand

Freifjorden mot Oterneset

George Bernard Shaw. Ukjent - New York Times, Current History, Vol 1, Issue 1 From the Beginning to March, 1915 With Index at the Project Gutenberg.

Det hendte – 18. november

Annonse

Mest lest

Møreaksen slik den er tenkt. Illustrasjon: Møreaksen AS

Møreaksen – galskapens akse?

«Drekkar-Silset». Foto: Digitalmuseum

«Drekkar-Silset»

 Broadgate in Coventry city centre following the Coventry Blitz of 14/15 November 1940. The burnt out shell of the Owen Owen department store (which had only opened in 1937) overlooks a scene of devastation. By Taylor (Lt) - War Office official photographer [Public domain], via Wikimedia Commons

Det hendte – 15. november

Foto: Kurt Helge Røsand

Litt vær sveiper innom byen

Av Municipal Archives of Trondheim from Trondheim, Norway - Hjelpekrysseren

Det hendte – 16. november

Annonse