Dramatiske øyeblikk i slakterhistorien: Ivar Røsberg ved ruinene av sin forretning i Torvgaten 7. Norges Brannkasses representanter er på befaring i 1940. Kontorsjef Opsahl, inspektør Carstein Thorvaldsen, avdelingssjef Schussler, avd. sjef  Weltz med hatt og sønn av  Thorvaldsen, Per i lys dress. Røsberg flyttet inn i nye lokaler i Nedre Enggate i 1952. Disse lokalene er arena for boklanseringen.

Hvem husker vel ikke alle slakterforretningene i Kristiansund og ellers rundt om på Nordmøre. Gaupset, Røsberg, Sandvik & Røe, Aukan, Løvold og Torvik er kjente slaktere i Kristiansund.

Siden 1960-tallet har sentralisering og industrialisering ført til en dramatisk endring for denne yrkesgruppen og de øvrige håndverksfagene. I Kristiansund har vi i dag bare to aktører igjen innen slakterbransjen: Angus Gaupset og Ytre Nordmøre Slakteri.

Gjennom boken «Med kjøtt på beinet» tar forfatter Andreas Sandvik med leseren på en spennende reise i Kristiansund og på Nordmøre fra 1800 frem til 2017. Siden 2009 har han nedlagt et stort arbeide med å samle inn og skrive slakterihistorien for Kristiansund og Nordmøre. Boken er på hele 568 sider, men har fått en god og lesevennlig struktur. Her er det omtale av alle slakterbutikker og slaktere i regionen gjennom mer enn 200 år, hvor det også har blitt plass til gode historier. Boken er rikt illustrert med mange interessante bilder fra Kristiansund og Nordmøre. Dette er en bok for alle som er interessent i Kristiansunds og Nordmøres historie. Grafisk designer Terje Holm har gitt boken en tiltalende layout. Boken utgis av Busken AS (Anne Sofie og Andreas Sandvik) i samarbeid med Nordmøre museum.

Lørdag 17. juni kl. 12.00 blir det boklansering i gamle slakter Røsbergs lokaler i Nedre Enggate. Forfatteren blir til stede og forteller fra boken samtidig som det blir boksalg med signering. Bjørge Løvik fra Angus Gaupset stiller opp med grillmat. Utover Sommeren blir boken å få kjøpt hos Angus Gaupset på Løkkemyra og Klippfiskbutikken til Knut Garshol på Rådhusplassen.

slakterbok 02 Gaupset alle ansatte i Skolegaten

Gaupset med bedriftens ansatte samlet ved de tidligere lokalene i Skolegata på 1980-tallet: Leif Ole Nerdal, Dormod Bjerkestrand, Bjørge Løvik, Egil Kvendset, Per Einar Jacobsen, Eli Dalset, Peggy Buan, Eva Karin Sæterbø, Synnøve Knudtsen, Anne Karin Kulstad, Anne Olise Aspen, Elin Aakvik, Torbjørg Gullstein, og Eli Wiik.

03 Bjorge Lovik med slaktervarer

Bjørge Løvik tok over driften av Gaupset i 1994 og har videreutviklet bedriften med nye, moderne lokaler på Løkkemyra og fylkets største ferskvaredisk. Han blir til stede ved boklanseringen og serverer grillmat.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse

Kranaskjæret – DIREKTE

I samarbeid med Talgø MøreTre og Sparebank 1 Nordvest, viser vi Prosjekt Kranaskjæret sekund for sekund.
Trykk her for stort LIVEBILDE og mer info om prosjektet.

Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format, tilknyttede artikler og med kinoprogrammet i Kristiansund i tillegg.

Relevant innhold

Annonse