Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Thomas Robertsen
Artikkel
26 mai 2017 20:58
Del på Facebook
Foto: Tore Kristiansen
Foto: Tore Kristiansen
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mihai Suba til høyre på bildet, er en av de mest fargerike sjakkspillerne verden har sett. En kraftfull herremann i røst og spill. Her er han avbildet sammen med noen av spillerne fra Kristiansund som var med å rykke opp i sjakkens eliteserie. Lokale helter er Robin Hoem, Kjell Tore Sandum og vi får si Axel Smith som bodde en periode i byen. Nederst til venstre har vi Lars Hjelmås, som ble innleid denne høsten. Skal vi si et miniformat av Suba? Hjelmås spiller i alle fall ikke kjedelig sjakk og er en spller for de store anledinger. Han var også en del av Kristiansund da de ble Norgesmestre for lag. 

I en tidligere spalte nevnte jeg Kristiansund sjakklubbs satsing på lagsjakk på høyeste nasjonale nivå for noen år siden. Lagene bestod som regel av ei fin blanding av lokale talenter og utenlandske tittelholdere. Av alle de gode innleide spillere er det like fullt én som er spesiell og det er den rumenske stormesteren Mihai Suba.

I 1991 ga Suba ut boka «Dynamic Chess Strategy» og den ble en umiddelbar suksess. Blandinga av dype strategiske sjakkpoenger, anekdoter og humor slo an og boka var lenge umulig å få tak i. Ingen får beskylde undertegnede for å ha lest for mange sjakkbøker, men Subas bok leste jeg etter at en kompis nærmest tvang den på meg. Aldri har sjakk vært morsommere enn hos Suba og aldri har jeg opplevd at en spiller av et slikt format være mindre selvhøytidelig.  Jeg hadde funnet en av mine absolutte sjakkhelter.

En lørdags formiddag i slutten av mars 2009 stod legenden plutselig foran meg på Haraldsheimen vandrehjem. Jeg hadde riktignok hørt en svak hvisken om at han var i lokalet og skulle spille kvalifiseringsmatch for Kristiansund mot min gamle klubb Tromsø, men jeg hadde antagelig ikke helt våget å tro det. Jeg ble umiddelbart grepet av en ubendig trang til å si noe til han og klarte raskt å manøvrere meg i posisjon. Dessverre ble jeg rammet av akutt harehjerte og mistet i prosessen evnen til å formulere meningsfylte setninger. Kan vagt huske at jeg fikk stotret fram at jeg hadde lest hans bok og at jeg fikk et barmhjertig smil tilbake.

Som i fotball viste Kristiansund seg hakket enn Tromsø og 4-2 var et fullt fortjent resultat etter spill og sjanser. På førstebord fikk den ellers svært gode mesterspilleren Gunnar Berg Hanssen en leksjon han nok aldri vil glemme. Vi går inn i partiet etter Mikhail Subas tolvte trekk, løper til g5.

Suba,Mihai (ROM) (2542) - Hanssen,Gunnar Berg (2113) [B10]

Kvalifiseringskamp til Eliteserien Oslo (1), 28.03.2009

Sjakk 1

Etter åpninga har vi ei såkalt isolanistilling. Dette er en klassisk bondestruktur hvor den ene parten (hvit) sitter igjen med en isolert bonde (isolani) på d4, som ikke kan beskyttes av egne bønder. Sorts hovedplan blir derfor å angripe denne bonden, noe som i utgangspunktet blir lettere med færre brikker igjen på brettet. Hvits hovedstrategi er å forsøke å utnytte det ekstra rommet en slik bonde skaper og er ikke like interessert i å bytte brkker. Stillinga har faktisk oppstått to ganger tidligere i min database.

12...f6? Et taktisk ladet trekk, dessverre for sort også med en klar posisjonell svekkelse av feltet e6. 12...Dc7 var påkrevd, men det er mulig Gunnar enten så for seg at hvit kan utnytte de sorte feltene og spille inn noe på f6 eller også aktivisere tårnet til c1 med mildt press.

12...Qc7 13.Nf6+ (13.Rc1! Nc6 14.Bf6 Nd5 15.Bxg7 Kxg7 16.0–0) 13...Bxf6 14.Bxf6 Nd5

13.Nxd7! Den gode hesten byttes bort mot en tilsynelatende uvirksom løper. Men som Bobby Fischer viste oss i det berømte sjuende matchpartiet mot Tigran Petrosjan i Buenos Aires 1971, så må vi også ta med fordelene av et slikt bytte. Her er det feltet e6 som skal angripes og da er det en fordel for hvit at sorts hvitfeltsløper byttes bort.

13...N8xd7 14.Bd2! Enkel og god sjakk. Mange ville nok vurdert å ta en tilsynelatende gratis bonde på e6 med sjakk, men Suba spiller med stø hånd. Bonden og svakheten blir ikke borte, så da er det bedre å spille rolig og blant annet få kongen i sikkerhet. Hvit har allerede klar fordel.

14.Qxe6+? Kh8! Og så er det plutselig hvit som er i store vansker i med ei åpen e-linje og en konge som ikke er i sikkerhet.

14...Nd5 15.0–0! Nc7 Sort forsøker fortvilet å genere motspill. Får han lov vil han gjerne bytte bort hesten på c7 som har virrer hvileløst rundt på brettet mot hvits godløper på b5.

16.Bc4! Suba er selvsagt ikke interessert i det. Han øker presset mot den svake bonden på e6 og den viser seg vanskelig å dekke. Samtidig henger det nå en bonde på b7.

16...Nb6 Det er ikke noe bedre. Sort gir bonden på e6 og håper han kan få hvits bonde på d4 i retur.

17.Bxe6+ Kh8 18.Nc5! Det var litt trafikkork for de hvite offiserene i e-linja, men Suba finner konsekvent gode felter for offiserene sine. Sluttføringa på partiet er både lekker og instruktiv.

18...Qxd4 Der røyk hvits bonde på d4, men antagelig gavner det hvit som nå får alle brikkene med.

19.Be3! Qe5 20.f4 Qd6 21.Rad1 Qc6 22.f5!

Sjakk 2

Hvits offiserer samarbeider fantastisk og han har et voldsomt initiativ. Likevel tar han seg tid til å begrense sorts brikker og dermed øke sin romfordel. Sorts løper på g7 er nå begravet.

22...Nxe6 Der ble sort kvitt sin dårlige hest, men nå kommer hvits hest inn på e6.

23.Nxe6 Rfc8 24.fxg6 hxg6 25.Bd4! Peker seg inn på f6 og g7, sort er fortapt. Det ser så enkelt ut.

25...Nd5? En bukk i ei svært dårlig stilling.

26.Nxg7 Kxg7 27.Qxd5!

Sjakk 3

Et pent sluttpoeng. Hvit ender opp med offiser over etter 27...Dxd5 og 28 Lxf6+ fulgt av 29 Txd5. Sort ga derfor opp.

1–0

Jeg husker ellers en varm og raus stormester som tålmodig bidro til etteranalyser og god stemning etter partiene. Onsdag 1.juni fyller legenden 70 år. Vi ønsker han en flott feiring og mange gode opplevelser over brettet i årene som kommer. 

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 6 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnFøyer seg inn i en lang rekke av tilsvarende........."Pompel og Pilt" fortsetter som bidragsytere i underholdningsbransjen.  Teoriene deres er det ...
Anne Mari Sandshamn 8 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Rasmuss >Rassmussen og Terje Sundsbø påstår følgende sitat, kopiert direkte fra leserinnlegg : " Det finnes flere ferdige fergeavløsningsprosjekter både ...
Geir Ole Sætremyr 12 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette intervjuet med TØI-forskar Aud Tennøy skildrer mange av dei tiltaka som må til for å nå klimamåla https://www.energiogklima.no/to-grader/ekspertintervju/fire-ting-vi-ma-slutte-med-hvis-vi-skal-na-klimamalene
Espen Heitmann 13 timer siden Meir norsk mat i fylkeskommunen
Nå er det vel liten tvil om at Dordi har ett selektivt forhold til fakta, jeg vil bare minne om ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmål du får. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?Representerer du virkelig Naturvernforbundet?
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse