Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Thomas Robertsen
Artikkel
12 mai 2017 17:58
Del på Facebook
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Axel Smith har hukommelse som en elefant. I 2011 spilte han simultan mot 12 spillere - i blinde! resultatet ble 9,5-2,5 i Smiths favør. Axel ble Kristiansund Sjakklubbs trener og var med å bygge opp klubben i en tid hvor den lå langt nede. Svensken har utgitt bok og er kjent for å være en suveren pedagog. Han var lenge Aryan Taris trener den gangen Aryan stod stille på ratingstigen. Men etter at Aryan Tari meldte overgang til Kristiansund og fikk Smith som trener, skjøt ratingen i været. Det samme skjedde med Kristiansunds lokale sjakkstjerne Brede Kvisvik, som også fikk en kometkarrier, dog stoppet den opp i motsetning til Tari som fortsetter fremgangen.

I årene 2008-2012 markerte Kristiansund seg kraftig i lagsjakk på høyeste nasjonale nivå. Dette skjedd etter ei formidabel satsing på så vel lokale klassespillere og unge norske supertalenter, som importerte sjakkmuskler fra utlandet. Satsinga ga resultater og i sesongen 2011-12 endte Kristiansund på en smått sensasjonell andreplass i eliteserien, et fattig halvannet individuelt poeng bak Oslo Schackselskap. Høsten 2011 vant Kristiansund også norgesmesterskapet for lag. 

Flere svenske toppspillere spilte for Kristiansund i denne perioden, blant annet stormestrene Hans Tikkanen og Tiger Hillarp Persson. Stortalentet Nils Grandelius var også innom et par sesonger.

Den som likevel betød mest for miljøet var utvilsomt den internasjonale mesteren og sjakktreneren Axel Smith. I 2011 tok han like godt med seg samboeren Ellinor Frisk, også hun en sterk sjakkspiller, og flyttet til Kristiansund for et år. I tillegg til å trene lokale spillere, var Smith også trener for Aryan Tari og nevnte Grandelius. Begge er i dag sterke stormestre og begge har påpekt Smiths betydning for deres utvikling.

Smith jobbet samtidig med å utvikle seg selv som sjakkspiller og trener. Ei slik metodisk jobbing ga resultater. Ikke bare ble Smith selv stormester i fjor, i 2013 ga han ut den utrolig gode og grundige boka «Pump Up Your Rating». I den beskriver han hvilke treningsmetoder som har gitt gode resultater for han selv og elever av han som Tari og Grandelius.

Et mindre kjent poeng med Axel Smith er at han i 2011 faktisk vant norgesmesterskapet individuelt. Reglene gir nemlig utlendinger lov til å delta i våre nasjonale mesterskap. For å vinne må de imidlertid ha bodd i Norge i minst et år. Smith hadde akkurat flyttet til Kristiansund og fikk derfor ikke kongepokalen. Han er således den eneste i den norske sjakkhistoria som har vunnet norgesmesterskapet, men som ikke kan kalle seg norgesmester. Fra NM i 2011 tar vi med følgende flotte avslutning.

Smith,Axel (SWE) (2450) - Urkedal,Frode Olav Olsen (2448) [C58]

NM, Elite Oslo (7), 08.07.2011

 sjakk 1 11052017

Dette partiet ble spilt i sjuende runde og jeg husker at jeg fulgte med live over internett. Til tross for den immobile hesten på a5, så har sort et løperpar som peker faretruende ned mot en tilsynelatende ensom hvit konge. Kombinert med et aktivt tårn på e8 og ikke minst dronninga på g6, ser dette mildt sagt farlig ut for hvit. De hvite brikkene virker ikke til å samarbeide like godt og etter Urkedals 18...f5 må man spørre seg hvor hesten på e4 gjøre av seg? Smith har imidlertid god kontroll. Jeg husker det gjorde inntrykk å se hvor behersket han spilte i forsvar og snart overtok hele showet.

19.Nh4! Bxh2+ Jeg trodde først hvit hadde oversett denne ressursen.

20.Kh1! Iskaldt spilt.

20...Qf7 20...Qc6 21.Nf6+ gxf6 22.Rxe8+ Rxe8 23.Kxh2 Qc7+ 24.Kg1

21.Ng5! Og plutselig er det som om alle hvits brikker har våkna til liv. Samtidig er sorts koordinasjon blåst vekk og det er en strekk i laget som ikke lar seg reparere.

21...Qc7 22.Qh5 Med avgjørende trusler mot både e8 og h7.

22...g6 Det er ikke noe bedre.

23.Nxg6!

 sjakk 2 11052017

Rxe1+ 24.Rxe1 Bd6 Og sort ga samtidig opp. Hvit kan spille både hesten og tårnet til e7. Uansett blir det matt i få trekk. Ei kraftfull avslutning!

1–0

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 6 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøFylkeskommunen har adskillig flere "alvorlige" (som du skriver) problemer enn Møreaksen å ta seg av.  Særinteressene i Møreaksen har splittet ...
Geir Ole Sætremyr 10 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Naturvernforbundet deltok som tilhøyrar på konferansen vel vitande at dette var lobbyverksemd.Vi var der for å plukke opp styringssignal, først ...
Geir Ole Sætremyr 10 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEnten det er Stortinget si samansetning, eller det er meir eller mindre nøytrale meiningsmålingar så er det til sjuande og ...
Terje Sundsbø 16 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 20 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 22 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse